Odkrijte lepote otoka Vir

Otok Vir je otok, ki je del 300 otokov zadrskega arhipelaga ali eden od 1.186 otočkov in otokov v hrvaškem Jadranu. 

Otok Vir na kratko 

Otok leži v Virskem morju na severozahodu Dalmacije. Na seznamu največjih hrvaških otokov se uvršča na 20. mesto in na 8. mesto v zadrskem arhipelagu. Ta se razteza v dolžino 10,12 kilometra, njegova površina znaša 22,38 km, najširši del pa 4,25 km.

Most na otok Vir
Čez luški most na otok Vir

Obalna črta otoka je dolga 31,43 km. Zadar in Vir sta med seboj oddaljena 26 km, po morski poti pa približno 15 morskih milj. Od leta 1976 Vir s celino povezuje most, ki se razteza čez školjke Privlaka, kar omogoča, da je otok eden od sestavnih delov celine. 

Podnebje 

Obiskovalci lahko izkoristijo mobilnost, ki jo ponuja sodobno cestno omrežje in hkrati doživijo običajno vzdušje otoka. Vir ima pristno sredozemsko podnebje. Na otoku je letno 2.450 sončnih ur ali približno 300 dni čudovitega sonca, zato je otok čudovita destinacija tudi zunaj glavne sezone.

Vir Hrvaška – Plaže Jadro in Pedinka

Povprečna količina padavin je približno 1.000 mm. To pomeni, da je poleti v povprečju 5 do 6 deževnih dni, v glavni sezoni v regiji pa se to število zmanjša za polovico. 

Vetrovi veljajo za najpomembnejšo značilnost podnebja otoka Vir. Spomladi se pojavlja mistral, ki je osvežujoč, v poletnih mesecih pa je glavni veter, ki zniža temperaturo v sezoni ter ustvarja idealne pogoje za deskanje in jadranje.

Najvišja povprečna temperatura 25 °C je julija, najnižja pa 6,5 °C januarja. Zdravo podnebje pomembno vpliva na dolžino življenja in zdravje prebivalcev otoka. 

Kaj lahko pričakujete na otoku Vir 

Ob obali otoka so peščene in prodnate plaže, kot na otoku Cres, ki se delno nahajajo ob borovcih, obdaja pa jih kristalno čista morska voda. Zato je otok idealen za družinske počitnice. Na zelo posebnem območju se nahaja majhen otok Školjić, ki ga krasi edinstvena dolga peščena plaža in borovci. Školjić se nahaja ob mostu, ki povezuje otok s celino. 

Poleg plavanja, jadranja, deskanja, smučanja z vodnim skuterjem in drugih zanimivih vodnih športov lahko ljubitelji pohodništva z vrha razgledne točke Bandira uživajo v panoramskem pogledu na celoten Vir, gorovje Velebit in druge bližnje otoke. To območje priporočamo vsem, ki radi hodijo na gorske pohode. 

Blato peloid je še ena zelo zanimiva stvar na otoku Vir. To se uporablja za zdravljenje revmatičnih bolezni in se nahaja na več plažah po otoku, zlasti v bližini zaliva Sapavac v bližini beneške trdnjave Kaštelina. To je kraj, ki ga morajo obiskati starejši obiskovalci. Če radi hodite na piknike, je otok Vir najboljši kraj za vas tudi zaradi bližine nacionalnih parkov. V bližini sta tudi Nin, starodavno kraljevsko mesto z najmanjšo katedralo svetega Križa na svetu, in 3000 let staro mesto Zadar, ki ga krasijo številni zgodovinski spomeniki. 

Iz iste kategorije: