Očarajte se nad čudovitostjo Dubrovnika

Dubrovnik je očarljivo in očarljivo mesto na Hrvaškem z neskončnimi možnostmi za početi in videti. To hrvaško mesto, ki ga ljubkovalno imenujejo biser Jadrana, je po vsem svetu znano po svojem očarljivem starem mestnem jedru.
Dubrovnik je danes cvetoče mesto ob morju, ki je za seboj pustilo preteklost, polno brazgotin iz bitk, in obiskovalce očara z jadransko lepoto ter navdušuje z razkošno kulturo in bogato zgodovino. Dubrovnik bo zagotovo zaigral na srce vsakega popotnika.

Kratek vpogled v zgodovino Dubrovnika

Čeprav je Dubrovnik najbolj prestižna destinacija na Hrvaškem in je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine, je njegova preteklost resnično izjemna.
Po vsem mestu so še vedno vidne prazgodovinske naselbine. Vendar se je zapisana zgodovina začela z vdorom Slovanov v 7. stoletju, preden je mesto postalo Republika Ragusa.
Kmalu zatem je mesto doživelo hitro širitev in razvoj ter postalo bogata prestolnica Raguse. Obzidje starega mestnega jedra je bilo zgrajeno v 13. stoletju.
Mesto Dubrovnik je bilo tudi del največjih svetovnih trgovskih pomorskih flot, zaradi katerih je mesto postalo bogato in prekipeva od ljubezni do umetnosti in prefinjenosti.
Leta 1667 je potres uničil velik del mesta in ubil večino prebivalcev, čeprav je obzidje ostalo. Zaradi tega je bilo mesto ob Napoleonovem prihodu leta 1808 brez obrambe, kar je pomenilo zadnje dni Republike Raguse.
Ko je Napoleon leta 1815 padel, je Dubrovnik do prve svetovne vojne, ko je mesto postalo del Jugoslavije oziroma Hrvaške, pripadel Avstro-Ogrski. Zaradi uničujočega obstreljevanja Srbov v letih 1991 in 1992, ki je trajalo sedem mesecev, je staro mestno jedro postalo ruševina. Na srečo so ga takoj obnovili in ga spremenili v čudo, v katerem lahko obiskovalci uživajo še danes.

Najboljše dejavnosti, ki jih lahko preizkusite

V Dubrovniku nikoli ne zmanjka dejavnosti za turiste in domačine. Tukaj je nekaj najboljših stvari, ki jih lahko počnete med svojim bivanjem:

Prepustite se gastronomskim užitkom

Če ste obiskali Dubrovnik, imate srečo, saj vas čaka širok izbor lokalnih dobrot, ki jih lahko poskusite. Med njimi so lokalne fige, črna rižota, kandirana pomarančna lupina in hrvaška pica, če jih omenimo le nekaj. Če ste poznavalec vina, morate poskusiti tudi dišeče rdeče hrvaško vino.

Vožnja s kajakom po mestu Told

Še ena zanimiva stvar, ki jo lahko počnete v Dubrovniku, je, da se odpravite na raziskovanje številnih skritih zalivov in jam na plaži. Ne pozabite vzeti s seboj dihalke, da boste lahko v polnosti uživali v čistem morju. Kajake lahko najamete ali izposodite na različnih koncih mesta, cene pa se razlikujejo glede na sezono.

Dubrovnik staro mesto
Dubrovnik staro mesto

Enodnevni izlet na otok Lokrum

Naravni rezervat otok Lokrum se nahaja 600 m od dubrovniške obale. Gozdni bazeni in neokrnjena lepota nikoli ne prenehajo privabljati turistov in domačinov. Na tem majhnem otočku se bohotijo znamenite rastlinske in živalske vrste, med njimi ciprese in oljke, ki ponujajo miren in senčen oddih od živahnega mesta.
Na otoku sta tudi benediktinski samostan in botanični vrt. Do otoka se lahko pripeljete s trajektom ali kajakom v 10 minutah. Na otoku lahko najdete tudi več majhnih kavarn, ki ponujajo osnovne osvežilne napitke, čeprav je bolje, da s seboj prinesete osvežilno pijačo in vodo.

Potopite se v osvežilnih vodah Jadrana

Hrvati se radi kopajo in plavajo, bodisi v skalnatih ploščadih bodisi v skalah in pesku. Če radi doživite najboljše kopanje, ne pozabite preveriti najboljših dubrovniških plaž.

Dubrovnik
Dubrovnik

Vožnja z žičnico za razgled na sončni zahod na gori Srd

Z žičnico se povzpnite do vrha gore Srd, kjer se lahko prepustite čudovitemu razgledu na staro mestno jedro, Jadransko morje in še dlje. Na dan brez oblačka boste morda lahko videli celo do 37 kilometrov daleč. To je tudi najboljši kraj v celotnem Dubrovniku, kjer lahko opazujete najlepši razgled na sončni zahod. Vstopnice lahko kupite neposredno na postaji žičnice. Odpiralni čas se lahko vsak mesec spremeni.

Odpravite se na Elafitske otoke

Elafitske otoke, znane tudi kot Elafitski otoki, sestavlja 13 otokov, ki se nahajajo severozahodno od Dubrovnika, kot so Kolocep, Sipan, Lopud in več nenaseljenih otokov. Dubrovniški aristokrati so nekoč dajali prednost tem bujnim otokom zaradi njihove odmaknjenosti in idilične narave.
Otoki še danes ostajajo neokrnjeni in posejani z obalnimi mesti in majhnimi vasicami z bolj sproščenim načinom življenja. S temi otoki boste le okusili številne hrvaške otoke.
Kolocep je otok, ki je najbližje Dubrovniku. Miren otok je utelešenje naravne lepote z zelo malo plažami in pokrajino, prekrito z gozdovi.
Lopud je otok brez prometa, ki je priljubljen zaradi svoje mirnosti. Na njem se nahaja ena od redkih peščenih plaž na Hrvaškem, plaža Sunj. Sunj je zaliv z blagim morjem in belim peskom, ki se razteza na dolžini 1,2 km. Tu lahko najdete tudi več restavracij in kavarn.
Sipan je največji od vseh Elafitskih otokov in je tudi edini, kjer so na voljo avtomobili. Na njem se nahajata očarljivi vasici Sudurad in Sipanska Luka ter bujne doline.
Vse te tri otoke lahko brez težav obiščete na enodnevnem izletu iz mesta, tako da skočite na katerega od pogostih trajektov ali z ogledom. Trajekti vozijo od 40 do 50 minut in vas popeljejo na čudovito slikovito vožnjo.

Jedro mesta Dubrovnik
Jedro mesta Dubrovnik

Raziščite staro mestno jedro

Nedvomno je največja privlačnost Dubrovnika prav staro mestno jedro. Je zelo kultno, tako da je pritegnilo pozornost številnih snemalcev filmov, kot sta Igra prestolov in Vojna zvezd Epizoda VII, pa tudi nekaterih zvezdnikov, kot so Bob Geldof, sir Robert Moor, Roman Abramovič in Beyonce, če jih omenimo le nekaj.
Dubrovnik je resnično čudovit, zato ga na svojem naslednjem potovanju obvezno dodobra raziskujte!Iz iste kategorije: