Romarski kraji v Sloveniji so prečudoviti

Ali uganete, kaj imajo skupnega Brestanica, Brezje, Ptujska Gora, Petrovče, Sveta Gora, Maribor, Stična, Solkan, Bovec … Ne veste? Njihov skupni imenovalec je, da so vsi našteti kraji romarska središča. Ja, romarski kraji v Sloveniji so to. Ne boste verjeli, da jih je toliko in še veliko več.

Med najbolj priljubljenima sta vsekakor Brezje in Stična 

Verjetno bi takoj vedeli, da gre za romarska središča, če bi zapisali samo Brezje in Stična. Po mnenju mnogih sta to najbolj priljubljeni romarski središči v Sloveniji. Verjetno pa sta tudi najbolj obiskana kraja, kar se tiče romanj. Vsako leto namreč ta dva kraja obišče nešteto ljudi.

Romarski kraji v Sloveniji: Stična
Stična je za mnoge vernike priljubljen romarski kraj v Sloveniji

Tja odidejo s prav posebnim namenom, pogosto tudi kar peš. Predvsem v to skupino ljudi prištevamo kristjane, pa seveda tudi vse ostale ljudi. Na Brezjah je še posebej pestro 15. avgusta, ko je v Sloveniji tudi praznik. Stična pa slovi po tem, da se vsako leto septembra tam zbere množica mladih ljudi, ki si praznik naredijo po svoje.

Romarski kraji v Sloveniji imajo svojo zgodovino in tudi cerkev

Skupni imenovalec vseh romarskih krajev po Sloveniji je tudi ta, da imajo vsi kraji bogato zgodovino in nekje na sredi kraja tudi svojo lepo cerkvico, kamor nujno zaidemo, ko pridemo v te kraje in se udeležimo svete maše.

Slovensko narodno svetišče Marija Pomagaj Brezje

Cerkve so ponavadi stare in prav tako imajo bogato zgodovino tako kot sam kraj. To nam znajo povedati tudi domačini, ki so nas vedno lepo pripravljeni sprejeti. So pa bogato zgodovino in romanje izkoristili domačini tudi tako, da so si v teh krajih postavili gostilne in na račun romarjev tudi prav dobro služijo. Včasih že s postavitvijo stojnice, kjer ponujajo še druge izdelke.

Zakaj ne bi odšli na romanje in se tako v miru pogovorili tudi sami s seboj?

Pogosto ne vemo, kam bi odšli na nedeljski izlet in kosilo. Zakaj pa ne bi enkrat za spremembo pogledali pod kategorijo romarski kraji v Sloveniji ter se odločili za en kraj ter ga tudi obiskali. Mislim, da bo ta odločitev več kot le prava, saj si bomo na teh krajih res odpočili glave in se bomo celo pogovorili sami  s seboj.

Nekateri namreč menijo, da so romarski kraji v Sloveniji še posebej primerni za tovrstna dejanja. Pravijo, da je ozračje v teh koncih povsem drugačno, da je prisoten nek mir, ki dobro dene naši utrujeni duši. Tja lahko odidemo peš, sami ali pa izkoristimo za izlet po Sloveniji z družino. Ko pridemo na cilj, se udeležimo svete maše, spovemo svojih grehov, nato pa gremo še v bližnjo gostilno ter si privoščimo dobro kosilo. Kaj je lahko še lepšega za nedeljski dan?

Iz iste kategorije: