Spoznajte edinstveno lepoto mesta Eger

Eger je z razlogom vedno veljal za eno najbolj osupljivih madžarskih mest. Eger z bogato izbiro znamenitosti, ki se nahajajo v strnjenem mestnem središču, vas prisili, da se odmaknete od klavstrofobične zaprtosti impresivne metropole Budimpešte.

Kratka zgodovina mesta Eger

Eger je v 10. stoletju ustanovil madžarski zavetnik sveti Štefan. Prvotno je bil Eger versko naselje s svojo katedralo, v kateri danes stoji grad Eger. Okoli katedrale se je razširilo naselje.
Vinogradništvo se je na tem območju izvajalo od 12. stoletja in tradicija se je ohranila do danes. Vdor Mongolov leta 1241 je za kratek čas zaustavil rast Egerja, ko je bilo mesto požgano do tal.
Vendar se je Eger kot feniks dvignil iz pepela. Nadškofje, ki so takrat vladali, so ukazali gradnjo gradu, ki je nadomestil nekdanjo katedralo. Izkrčili so gozdove in se osredotočili na vino. Vendar se je 16. stoletje izkazalo za burno obdobje, saj so cesarstvo divjale bitke, grad pa je večkrat zamenjal lastnika.
Leta 1552 se je grad Eger zapisal v zgodovinske knjige kot zaščita pred Osmanskim cesarstvom. Vendar je leta 1596 Eger padel in kmalu je sledila skoraj stoletna osmanska vladavina. Leta 1687 so bili Osmani dokončno poraženi na križarskem pohodu, ki ga je vodil Habsburžan.
Sledilo je obdobje obnove in nadaljnje zasedbe Habsburžanov. Osamosvojitvena vojna, ki je v začetku 18. stoletja trajala osem let, je bila neuspešna, kmalu zatem pa je mesto prizadela kuga.
Eger je vse to premagal in večina baročnih stavb, ki so se ohranile do danes, je bila zgrajena v naslednjem stoletju. V neuspelem uporu leta 1848 so na koncu strmoglavili vladajoče nadškofe v mestu.
Mesto se je počasi odzivalo na industrijsko revolucijo, kar pojasnjuje, zakaj v naslednjih letih ni raslo tako kot druga madžarska mesta. Dobra novica je, da je to odlična novica za obiskovalce, saj to pomeni, da je mestu uspelo ohraniti večino svojega starodavnega čara.

Mesto Eger
Mesto Eger

Stvari za početi in dejavnosti, ki jih lahko preizkusite

V Egerju lahko vsakdo najde veliko zanimivosti, med najboljšimi dejavnostmi, ki jih je treba preizkusiti, pa so naslednje:

Obiščite cerkev Antona Padovanskega

Obisk cerkve Antona Padovanskega je ena najbolj znamenitih stvari, ki jih ne smete zamuditi v Egerju. Sama cerkev je izjemno prepoznavna, saj se nahaja na trgu Dobo Istvan. Notranjost cerkve je prav tako čudovita kot njeno pročelje.

Raziščite minaret v Egerju

Minareta v Egerju ne smete nikoli spregledati, saj ga lahko takoj vidite ne glede na to, kje v mestu se nahajate. Ta zgradba je bila zgrajena v času Otomanov. Visok je 40 m, za gradnjo pa je bil uporabljen rdeči peščenjak. Prvotno je bil del džamije mošeje Kethuda v 17. stoletju.
Sama mošeja danes ne obstaja več in če se ozrete naokoli, ne boste našli nobenih znakov, da je tam nekoč stala, razen Egerskega minareta, seveda.

Ohladite se in sprostite na trgu Dobo Istvan

Trg Dobo Istvan se nahaja v središču mesta. Ljudje se radi sprostijo na osrednjem trgu, na katerem je več kavarn. Na trgu lahko preprosto vzamete nekaj prigrizkov, se usedete in uživate v razgledu. Obisk trga ponoči je zelo priporočljiv, saj ko se svetloba začne umirjati, trg dobi čaroben sijaj.

Kopajte se v termalnih kopelih Eger

Termalna kopališča predstavljajo velik del Madžarske, pri čemer večina ljudi ob vsaki omembi termalnih kopališč takoj pomisli na Budimpešto. Marsikdo se ne zaveda, da so termalna kopališča tudi v Egerju. To je odlična priložnost za sprostitev, potem ko ste prejšnji dan preživeli na pohodih in sprehodih.

Občudujte grad Eger

Ne pozabite večino časa nameniti raziskovanju gradu Eger. Grad je podoben trdnjavi in za vzpon nanj morate porabiti nekaj časa. Ko boste dosegli vrh, vas bodo pozdravili čudoviti razgledi. Izkoristite tudi priložnost za ogled muzejev in razstav.

grad Eger
grad Eger

Nakupujte vino

Med sprehodom po starem mestnem jedru Egerja boste videli več majhnih trgovinic, ki prodajajo vse vrste vina. Veliko teh vin je lokalnega izvora, saj je Eger ena od priljubljenih madžarskih vinskih regij.

Povzpnite se na goro Bukk

V idealnem primeru en dan ni dovolj, da bi v celoti raziskali lepote Egerja. To pa zato, ker je v kraju dolg seznam stvari, ki jih lahko počnete, pri čemer vsaka točka zahteva nekaj časa za obisk in raziskovanje.
Gore Bukk so nacionalni park, ki je od mesta oddaljen le 10 km, zato je to enostaven in hiter enodnevni izlet. Ta čudovit narodni park je znan po svojih jamah. Nekaj teh jam je najglobljih in največjih v državi.

Preživite čas v baziliki svetega Janeza Apostola

Vaš izlet v Eger ne bo popoln, če se ne boste ustavili v baziliki svetega Janeza apostola. Ta je oddaljena le kratek sprehod od središča mesta in je bila zgrajena leta 1836 v neoklasicističnem slogu.
Glavna znamenitost bazilike je visoka obokana kupola. V kupoli so fascinantne poslikave, zaradi katerih boste morda več ur stali in občudovali freske.

bazilika svetega Janeza apostola
bazilika svetega Janeza apostola

Sprehodite se po starem mestnem jedru

Eger spada med tiste mistične vasi, o katerih ljudje sanjajo vsakič, ko obiščejo Evropo. Mesto je prikupno in dobro urejeno, z veliko čudovitimi majhnimi prehodi. Lahko ga štejete za najlepše sanje vsakega uporabnika Instagrama.
Eger resnično ponuja nekaj za vsakogar, ne glede na vašo starost ali status. Zagotovo preizkusite vse te dejavnosti za najbolj nepozabno potovanje!

Iz iste kategorije: